Salut! Hola! Hi!

Salutare !

Acesta este un blog informal despre viata de student in cadrul Facultatii de Stiinte Politice - Universitatea Bucuresti (pe scurt FSP). Se adreseaza in special celor care vor sa dea admiterea la noi (ca sa stie ce ii asteapta), dar si celor care sunt fspisti si vor sa afle ce se mai intampla si / sau sa va cunoasca.

Bafta si speram sa ne vedem curand!

Intrebari, sugestii, pareri: adresa noastra este studentfsp@gmail.com

P.S. Parerile exprimate pe acest blog apartin autorilor. Informatiile au caracter subiectiv si nu reprezinta pozitia oficiala a FSPUB.

Admitere - important

Dosarul de candidatură poate fi descărcat de pe Internet de la adresa www.fspub.ro sau ridicat de la secretariatul Facultăţii de Ştiinţe Politice (str. Sfântul Ştefan nr. 24, sector 2, Bucureşti) începând cu data de 25 noiembrie 2006.

Dosarul de candidatură complet va fi depus la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice în perioada 1 aprilie – 12 iulie 2007, împreună cu o chitanţă dovedind achitarea taxei de 120 lei. Taxa va fi plătită la sediul Facultăţii.

Despre profesori, studenţi şi graniţe.

Ioan Stanomir
Despre profesori, studenţi şi graniţe.

Facultatea de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti este a treia, în ordine cronologică, din viaţa mea. Absolvent de drept şi de litere, am intrat în 1996 , ca preparator, la FSPUB. În mai puţin de un an, schimbam unghiul de vedere şi calitatea civilă: locul studentului era luat de cadrul didactic. O mutaţie a cărei dificultate nu poate fi subestimată. În joc, atunci când debutezi într-o profesie, este în joc competenţa, stăpânirea de sine şi o anume capacitate de a comunica. Calităţile unui bun student, preocupat de studiu, nu creează neapărat un bun profesor. De acestea aveam să mă conving eu însumi, o dată cu fiecare an din carieră.


Retrospectiv, achiziţia fundamentală pe care o asociez Facultăţii de ştiinţe politice este explorarea propriei male capacităţi de a comunica şi de a trece graniţele. Este vorba, înainte de toate, de graniţele intelectuale dintre discipline: a preda dreptul constituţional la ştiinţe politice presupune obligaţia de a face referire la un set mult mai elaborat de noţiuni decât ar fi cazul la o facultate de drept. Mult mai delicată este trecerea barierelor generate de o anume educaţie întemeiată pe autoritate. Pedagogia liceului este fondată nu atât pe dialogul dintre elev şi profesor, cât pe respectarea unei autorităţi pe care o intruchipează profesorul. Critica este adesea descurajată, în numele unor valori precum disciplina sau ierarhia.


O dată interiorizate, regulile liceului il condiţionează pe viitorul student: bariera invizibilă dintre elev şi profesor este întotdeauna prezentă şi ea descurajează genul de comunicare ce poate încuraja libertatea şi decenţa intelectuală. Miza esenţială a anilor mei de lucru din cadrul FSPUB ţine de preocuparea de a sparge această barieră şi de trece această linie invizibilă. Încrederea, politeţea şi participarea sunt cuvintele pe care le pot evoca, în legătură cu anii mei petrecuţi la FSPUB.


Este dificil să descrii propria ta viaţă, mai cu seamă atunci când ea implică o datorie de examinare continuă a ideilor pe care le vehiculezi. Mai mult decât în alte cariere, încremenirea este cea care poate anula efortul de clădire a punţilor. Încercând o caracterizare, aş spune că FSPUB este o facultate cu oameni vii: profesori şi studenţi, cu toţii încercând să spargă barierele , fideli unui proiect definit de comunicare, decenţă şi onestitate intelectuală.